آنچه در این مقاله میخوانید:
همانطور که میدانید، کاهش مدت زمان انجام پروژههای عمرانی، میتواند منجر به کاهش هزینههای نهایی پروژه شود. یکی از بهترین و سادهترین راه حلها برای به حداقل رساندن مدت زمان ساخت و در عین حال اطمینان از تحویل یک سازه با کیفیت، استفاده از سقف عرشه فولادی است. میتوان به جرات گفت که این محصول امتحان خود را در بین مهندسین عمران به خوبی پس داده و بیش از 60 سال است که در انواع پروژههای ساختمانی از آن استفاده میشود.
عرشه فولادی چیست؟
عرشه فولادی یک سازه فلزی است که از ورقهای فولادی موج دار، گل میخ، آرماتور و بتن تشکیل شده و برای استفاده در کف و یا سقف انواع ساختمان، تولید میشود. این سازه انواع مختلفی دارد که هر کدام ضخامت و طراحی متفاوتی دارند. از عرشه فولادی بیشتر در ایجاد سقفهای عرشه فولادی استفاده میشود که در ادامه به معرفی این نوع سقف خواهیم پرداخت.
سقف عرشه فولادی چیست؟
سقفهای عرشه فولادی در واقع ورقههای بهم چسبیده از فولاد گالوانیزه موجدار هستند که برای ایجاد یک سطح مقاوم جهت سوار شدن مصالح مختلف ساختمانی مثل بتن و یا عایقها، تولید میشوند. اگر در صنعت ساختمان فعالیت میکنید و یا قصد ساختن یک ساختمان بزرگ دارید، حتماً کلمه عرشه فولادی را شنیدهاید. با وجود توضیحات و مطالب بسیار تخصصی در فضای وب، احتمال دارد در مورد چگونگی تولید و نحوه استفاده از آن کمی سردرگم شده باشید. این مقاله به شما کمک میکند تا چند شکل و نوع مواد عرشه فولادی را که با نیازهای شما مطابقت دارند، بررسی کنید.
انواع سقف عرشه فولادی
سقفهای عرشه فولادی بر اساس نوع کاربرد، ابعاد و شکل ظاهری در دستههای مختلف معمولی، کامپوزیت و سفارشی در بازار صنعت ساختمان موجود میباشند. از شاخصههای اصلی تقسیمبندی این محصولات می توان به مواردی مثل ارتفاع دندانهها، فاصله داندانهها و وجود آج اشاره کرد.
-
سقف عرشه فولادی معمولی
سقف عرشه فولادی معمولی برای استفاده در انواع سازه های صاف و کم شیب، مناسب می باشد. این محصول به دلیل مقرون به صرفه بودن و همچنین مقاومت بالا در تحمل وزن ساختمان، محبوبیت بسیاری در بین ساختمان سازان دارد. سقف عرشه فولادی معمولی در انواع مختلفی با اندازه و عمق مختلف شیارها ساخته میشود. در برخی موارد بسته به نوع سفارش سقفهای عرشه فولادی آکوستیک نیز مورد استفاده قرار میگیرند. برخی از انواع سقفهای عرشه فولادی موارد زیر هستند:
سقف عرشه فولادی نوع A:
این نوع سقف، از ورقههایی با شیارهای باریک تشکیل شده است. عرشه نوع A با نام مستعار Narrow Rib یک طرح قدیمی از روکش سقف فلزی است. عمق این صفحه 1/1 اینچ و عرض آن 36 اینچ است. فاصله بین دندهها فقط 1 اینچ است، به همین دلیل به عنوان شیار باریک نیز شناخته میشود. فاصله باریک بین شیارها عرشه نوع A را به یک صفحه ضعیفتر تبدیل میکند. این نوع پنل عمدتاً در تعمیر یا وصلهکاری و تلاش برای تطابق با کفپوش فلزی موجود در ساختمانهای قدیمی استفاده میشود.
سقف عرشه فولادی نوع B:
این نوع سقف عرشه فولادی، رایجترین نوع سقف فلزی است. عمق شیارها 1.5 اینچ بوده و و 36 اینچ عرض دارد. این نوع سقف، برای اجرای سقف و همچنین عایقهای صلبی با ضخامت حدود 25 میلیمتر یا بیشتر مناسب میباشد.
سقف عرشه فولادی نوع F:
عرشه نوع F یک سقف فلزی با شیارهای متوسط به عمق 1 و 1/2 و عرض 36 اینچ میباشد. فاصله بین دندهها 1 و 7/8 اینچ بوده که از عرشه B باریکتر و از عرشه A گستردهتر است. پنل عرشه F قدرت بیشتری نسبت به عرشه نوع A دارد، با این حال عرشه B پنل قویتری است. عرشه نوع F بیشتر در تعمیر استفاده میشود، جایی که به دنبال تطبیق با کفپوش موجود در ساختمانهای قدیمی هستند.
سقف عرشه فولادی نوع N:
این نوع از سقف فلزی دارای شیارهای عمیق و پهن است. عمق آن 3 اینچ و عرض آن 24 اینچ است.
دو نوع از متداولترین عرشه های فولادی که به آسانی در دسترس هستند، عبارتند از: عرشه B و عرشه N. دو نوع دیگر عرشه فولادی A و F کمتر در پروژههای عمرانی استفاده میشوند و به آسانی در دسترس نیستند.
-
سقف عرشه فولادی کامپوزیت
عرشه کامپوزیت یک محصول مشابه با سقف و یک ورق فولادی شیاردار به عمق 38 یا 76 میلیمتر است. آنچه که عرشه کامپوزیت را از عرشه ساده (کف یا سقف) متمایز میکند، ساختار سازهای مرکب است که با استفاده از عرشه فولادی و یک اسلب بتنی ایجاد شده است. عرشه کامپوزیتی در ابتدا به عنوان یک محل ثابت برای کف بتنی عمل میکند. پس از اتصال بتن و عرشه فولادی، یک دال کامپوزیتی ایجاد میکند.
اجزای مختلف سقف عرشه فولادی
-
ورق فولادی
اصلیترین جزء سقف عرشه فولادی را میتوان ورقهای فولادی گالوانیزه در نظر گرفت. فرمینگ این ورق فولادی بیشتر به شکل ذوزنقه بوده که اجزای مختلف آن در شکل زیر نمایش داده شده است. فرمینگ ذورنقه، نوع خاصی از فرمدهی ورق گالوانیزه و رنگی است که در عرض ورق، خمهایی به حالت مربع ایجاد میکند. برآمدگیها و فرورفتگیهای موجود در ورق فولادی به فرآیند بتنریزی کمک بسیاری نموده و استحکام عرشه را افزایش میدهد.
-
گل میخ
یکی از ابزارهای مهم در فرایند اتصال عرشه فولادی، گل میخ یا برشگیر است. گل میخ، ابزاری است که علاوهبر اتصال ورقهای فولادی به بتن و سایر اجزا، به توزیع نیروی برشی بین ورق فولادی و بتن نیز کمک بسیاری میکند. این ابزار، به ورق فولادی جوش داده شده و نقطه اتصال فولاد و بتن است.
-
آرماتور
مرحله بعدی پس از جوش دادن گل میخ، اتصال میلگرد و یا آرماتوربندی است. استفاده از آرماتورها در سقف عرشه فولادی مزایای بسیاری دارد که یکی از مهمترین آنها افزایش تحمل نیرو و فشار کششی و مقاومت بتن است. در صورت عدم استفاده از میلگرد، این ورق فولادی است که باید این حجم از فشار کششی را تحمل کند. آرماتورها علاوه بر این از جمعشدگی بتن نیز جلوگیری میکنند.
-
بتن
مرحله آخر در پروژه اتصال سقف عرشه فولادی، بتنریزی است. اگر از آرماتوربندی استفاده شده باشد، از بتنهای سبک و معمولی در اجرای این پروژهها استفاده میشود، در غیر این صورت با توجه به اینکه تحمل وزن بتن بر عهده ورق فولادی است، میتوان از بتنهای الیافی استفاده نمود.
استفاده از سقف عرشه فولادی در صنعت ساختمان مزیتهای بسیاری دارد که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
5 مزیت استفاده از سقف عرشه فولادی
-
نصب آسان و سریع
یکی از ویژگیهای قابل توجه عرشههای فولادی، نصب سریع آنها است که منجر به تسریع در انجام پروژه خواهد شد. حمل آسان به همراه نصب سریع، سبب شده تا این ابزار، طرفداران بسیاری را به خود اختصاص دهد. برای مثال حمل چندین عرشه فلزی به طور همزمان با استفاده از جرثقیل، به کاهش مدت زمان استفاده از جرثقیل و به تبع آن، کاهش هزینهها و افزایش سرعت اجرای پروژه خواهد شد.
-
ظاهر زیبا
اگرچه عرشههای فولادی بیشتر برای اهداف ساخت و ساز تولید میشوند، اما در صورت رنگ آمیزی جذاب، میتوانند از نظر بصری نیز جذاب باشند. تصور کنید به جای استفاده از سقفهای بیروح گچی، از عرشههای فولادی رنگی زیبا استفاده شود.
-
مقاومت در برابر آب و سایبانی ایمن
از عرشههای فولادی میتوان در هر نوع شرایط آب و هوایی استفاده کرد. شاید تا به حال متوجه شده باشید که انجام برخی از پروژههای عمرانی به دلیل شرایط آب و هوایی، به تاخیر افتاده است. استفاده از عرشههای فولادی، این مشکل را رفع نموده و حتی میتواند به عنوان یک پوشش عالی به منظور پیشگیری از سقوط اجسام و حفظ سلامت کارگران استفاده شود.
-
با دوام، مقاوم در برابر وزن بالا
ترکیب میلگردها، عرشه فولادی و بتن، باعث ایجاد حداکثر بازده عرشه فولادی شده و در مقایسه با اسلبهای سنتی یا غیرترکیبی، نتایج قویتر و سبکتری برای ساختمانسازی به ارمغان میآورد و موجب عدم نشست سازه میشود.
-
انعطافپذیری وزن سبک عرشههای فولادی، جابجایی و حمل و نقل آنها را از محلی به محل دیگر آسان میکند و میتوان آنها را با وسایل نقلیه معمولی نیز حمل کرد. نکته دیگری که باید به آن توجه کرد این است که طول صفحات بتنی تقریباً 15 فوت است. به این ترتیب، عرشههای فولادی دارای طول یکسانی خواهند بود.
-
عایق صدا
یکی دیگر از مزایای سقف های عرشه فولادی، عایق صوت بودن آن است که باعث کاهش انتقال صدا بین طبقات سازه میشود..
اجرای سقف عرشه فولادی
اجرای سقف ورق عرشه پس از اسکلتبندی ساختمان، بدون نیاز به قالببندی و با استفاده از میلگرد انجام میشود. به طور کلی این فرایند طی 4 مرحله به شرح زیر انجام میشود:
-
جایگذاری ورقها
در ابتدای کار، ورقهای عرشه طبق نقشههای اجرایی و با توجه به نری و مادگی ورق، با نظم خاصی در کنار هم و روی نشیمن تیرهای افقی یا فرعی سازه قرار میگیرند. نکته قابل توجه این است که جایگذاری ورق باید به نحوی انجام شده باشد که هیچ اضافه باری به سازه وارد نشود. با استفاده از دستگاه میخکوب، ورقها محکم میشوند تا از جای خود حرکت نکنند. با توجه به سبک وزن بودن این ورقها، نیروی انسانی یا دستگاههای کوچک قابلیت انجام این کار با سرعت قابل قبول را دارند.
-
اتصال عرشه به تیر
پس از جایگذاری ورقها روی تیر، نوبت به برقراری اتصالی محکم میان آنها میرسد. گلمیخ همان قطعه کوچک اما مهمی است که قابلیت برقراری چنین اتصالی را فراهم میکند. برای این کار باید سوراخهایی روی ورق عرشه فولادی ایجاد شود تا گلمیخ بتواند از آن عبور کند. سپس آن را با جوشکاری به روش قوس الکتریکی به تیرهای فرعی متصل میکنند. طبق تحقیقات انجام شده، رفتار مکانیکی عرشه فولادی بتنی سبک از طریق همین اتصالات و فاصله میان آنها توجیه میشود.
-
آرماتوربندی
ایجاد شبکهای از آرماتورها، از طریق جوش دادن مجموعهای از آنها به گلمیخها انجام میشود که در واقع تکمیلکننده فرایند قبلی است. میلگردهای حرارتی و ضد آتش و حریق همراه با آرماتورها روی عرشه قرار میگیرد و با این کار، شبکه منسجمی از آرماتورها ایجاد میشود که آن را در بتن قرار میدهند تا استحکام سقف عرشه را تضمین کند.
-
بتنریزی
در پایان، نوبت به بتنریزی میرسد که ضخامت و وزن بتن را بر اساس استانداردها مشخص میکنند و با ریختن آن روی ورق عرشه، شبکه آرماتوری به طور کامل پوشش داده میشود. این فرایند درست همانند قالبگیری عمل میکند و پس از آن، با انجام فرایند نازککاری روی سطح بیرونی بتن، روند اجرای سقف عرشه فولادی به پایان میرسد.
چند نکته مهم
- ضخامت و نوع ورق عرشه نقش پررنگی در استحکام سقف و کیفیت خروجی نهایی کار دارد. برخی از انواع آنها، زائدههایی روی سطح ورق دارند که باعث درگیری بیشتر بتن با ورق و در نتیجه افزایش استحکام سقف میشود.
- ضخامت ورق، مولفه مهم دیگری است که در استحکام سقف تاثیرگذار است. ورقهای با ضخامت 0.7 تا 1.2 میلیمتر برای این کار استفاده میشوند اما بهترین ضخامت برای انجام کار، 0.8 میلیمتر است.
- پیش از بتنریزی از تمیز بودن ورقها اطمینان یابید. هیچگونه شیء و جسم اضافی نباید روی سطح ورق وجود داشته باشد.
- هیچ فاصلهای نباید میان ورقها وجود داشته باشد. برای اطمینان از این موضوع باید حتما ورقها را با چکش یا دستگاه میخکوب، محکم به هم بکوبید تا فاصله میان تیرآهن و ورقها از بین برود.
قیمت و خرید سقف عرشه فولادی
مقرون به صرفه بودن عرشه فولادی، ارتباط مستقیمی با موارد توضیح داده شده در بخشهای قبلی دارد. استفاده از مصالح کمتر، استفاده از وسایل حمل و نقل ارزانتر، کاهش مدت زمان طی شده برای انجام پروژه، همگی مواردی هستند که در صرفهجویی هزینههای کلی پروژه دخیل خواهند بود. علاوه بر هزینههای اولیه ساخت، طول عمر بالا و مقاومت این سازه در برابر رطوبت و انواع آسیب نیز به طور غیرمستقیم در مقرون به صرفه بودن آن موثر است.
گروه فولادیار کوروش عرشههای فولادی خود را با گام 65 و 75 تولید و به بازار عرضه مینماید که به تازگی گام 75 را با طرح جدید بهبود داده است. شما میتوانید جهت مشاوره با کارشناسان فروش و ثبت سفارش، با شماره 72125-021 تماس حاصل نمایید.
برخی از محصولات
-
فرمینگ لمبه (دامپا)
امتیاز 3.00 از 5
-
فرمینگ طرح سفال ایتالیایی (مدل جنوا با ۲ خط طولی)
امتیاز 0 از 5
-
برش طولی ورق (برش صاف Sheet)
امتیاز 0 از 5
قیمتش چطور محاسبه میشه؟
برای استعلام قیمت لطفا با دفتر فروش تماس بگیرید.
شماره تماس:
۰۲۱-۷۲۱۲۵