گالوانیزه کردن چیست؟

گالوانیزه کردن فلزات

در ساده‌ترین تعریف، گالوانیزه کردن به معنی به کارگیری یک روکش محافظ روی سطح فلز (معمولاً فولاد یا آهن) می‌باشد. این عمل عمدتاً برای جلوگیری از خوردگی و در نتیجه افزایش طول عمر مفید قطعات فلزی مورد استفاده قرار می‌گیرد. وقتی روکش روی سطح فولادی به درستی اعمال می‌شود، به دو صورت از فلز مربوطه محافظت می‌نماید: حفاظت در برابر عوامل محیطی و حافظت گالوانیک.

حفاظت در برابر عوامل محیطی

هنگامی که پوشش روی، روی سطح فلز اعمال می‌شود، خشک و سخت شده و یک لایه محافظ اکسید روی ایجاد می‌کند که در برابر هوا و رطوبت نفوذ ناپذیر است، بنابراین یکی از مواردی که باعث ایجاد خوردگی می‌شود (الکترولیت) از بین می‌رود. از آنجا که بستر فولادی زیرین قادر به تماس با هوا یا رطوبت خارجی نیست، از خوردگی بیشتر جلوگیری می‌شود.

گالوانیزه کردن فلزات با پوشش روی

حفاظت گالوانیک

حفاظت گالوانیک که به عنوان حفاظت کاتدی نیز شناخته می‌شود، از لایه فولادی زیرین در مقابل خراش، خوردگی، بریدگی، فرورفتگی یا آسیب محافظت می‌کند.

گالوانیزه گرم و گالوانیزه سرد هر دو تکنیک‌های پردازش روی هستند. این دو روش از نظر تولید کاملاً متفاوت هستند اما از نظر ظاهری تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند. آگاهی بیش‌تر از تفاوت بین گالوانیزه گرم و سرد، ممکن است از خرابی یا آسیب به دستگاه، تجهیزات و غیره جلوگیری کند.


انواع روش‌های گالوانیزه

گالوانیزه گرم

گالوانیزه گرم یکی از رایج‌ترین انواع روش‌های گالوانیزه است. این فرآیند با پوشاندن یک فلز آهنی یا فولادی با غوطه‌ور کردن آن در وان روی مذاب، در دمای حدود 840 درجه فارنهایت (449 درجه سانتی گراد) انجام می‌شود. هنگامی که فلز از وان خارج می‌شود، روی موجود در سطح آهن یا فولاد با اکسیژن موجود در هوا واکنش داده و اکسید روی (ZnO) را تشکیل می‌دهد.

اکسید روی در ادامه واکنش با دی اکسیدکربن، یک لایه محافظتی به نام کربنات روی (ZnCO3) ایجاد می‌کند. این لایه نسبتاً محکم، مقاوم و با استحکام بالایی به سطح آهن یا فولاد می‌چسبد.

بیشتر بخوانید: ورق گرم چیست؟

گالوانیزه گرم

گالوانیزه سرد

گالوانیزه سرد به سادگی استفاده از رنگ غنی از روی، بر سطح یک فلز فولادی برای محافظت از آن در برابر خوردگی است.

رنگ‌های حاوی روی را می‌توان با استفاده از برس، غلتک، تفنگ اسپری و غیره استفاده کرد. رنگ‌های غنی از روی که در گالوانیزه سرد استفاده می‌شود به دلیل وجود ترکیب متصل‌کننده، با پوشش‌های معمولی متفاوت است. این اتصال دهنده‌ها باعث می‌شوند روی به صورت مکانیکی به فولاد چسبیده و یک لایه محافظتی ایجاد کند.

بیشتر بخوانید: ورق سرد چیست؟


مقایسه گالوانیزه گرم و سرد

گالوانیزه گرم در مقایسه با گالوانیزه سرد، دارای پوشش ضخیم‌تر، چسبندگی قوی و مقاومت بیش‌تر در برابر خوردگی است. گالوانیزه گرم برای همه اندازه‌های قطعات فلز، به ویژه برای جلوگیری از زنگ زدگی طی مدت زمان طولانی قطعات بزرگ فولادی در فضای باز مانند حصار بزرگراه‌ها، برج قدرت، اتصال دهنده‌های بزرگ و سایر موارد مناسب است.

به طور کلی گالوانیزه سرد، یک پوشش نازک است، بنابراین مقاومت آن در برابر خوردگی نسبت به گالوانیزه گرم ضعیف‌تر بوده و لایه روی به راحتی از بین می‌رود. در حالی که گالوانیزه سرد عملکردی نسبتاً ضعیف‌تر در مقایسه با گالوانیزه گرم دارد، اما مزایای خاص خود را نیز به دنبال خواهد داشت. کاربرد گالوانیزه سرد برای روی سازه‌ها و اجزای کوچک‌تر مقرون به صرفه و ایده آل است. فرآیندهای گرمایش از نظر هزینه گران‌تر بوده و معمولاً برای سازه‌های بزرگ‌تر و برای مصارف صنعتی سنگین مناسب‌تر است.

پیشنهاد به مطالعه بیشتر: تفاوت ورق سرد و ورق گرم چیست؟


مزایای استفاده از فولاد گالوانیزه

گالوانیزه کردن فولاد و انواع فلزات، مزایای بسیاری دارد که به 10 مورد از مهم‌ترین آن‌ها اشاره خواهیم کرد:

1. اقتصادی و مقرون به صرفه: هزینه گالوانیزه در مقایسه با سایر روکش‌های محافظ، بسیار کم‌تر است.

2. دوام و ماندگاری بالا: طبق تحقیقات انجام شده، طول عمر پوشش‌های گالوانیزه روی سازه‌های معمولی در بیشتر محیط‌های روستایی، شهری و ساحلی بیش از 50 سال است.

3. نگه‌داری آسان‌: پوشش‌های گالوانیزه نیاز به نگه‌داری کمی دارند.

4. پوشش سخت و محکم: روکش گالوانیزه دارای ساختار متالوژی منحصر به فردی است که مقاومت فوق العاده‌ای در برابر آسیب‌های مکانیکی در حمل و نقل و سرویس ارائه می‌دهد.

5. حفاظت کامل: تمام قسمت‌های یک فلز گالوانیزه از حفره‌ها گرفته تا گوشه‌های تیز و قسمت‌های غیر قابل دسترسی، به طور یکسان پوشش‌دهی خواهند شد.

6. نظافت آسان: فولاد گالوانیزه به راحتی تمیز می‌شود.

7. سهولت در بازرسی: پوشش‌های گالوانیزه به آسانی توسط چشم ارزیابی می‌شوند و می‌توان از روش‌های ساده سنجش ضخامت برای بررسی آن‌ها استفاده کرد.

8. آماده‌سازی سریع: پوشش‌‌دهی یک فلز به روش گالوانیزه، ظرف مدت کمی انجام می‌شود. علاوه بر این، استفاده از فولادهای گالوانیزه می‌تواند در تسریع مدت زمان آماده‌سازی سازه‌ها، بسیار موثر باشد.

 9. مقاوم در برابر عوامل محیطی: این ورق‌ها در برابر تغییرات آب و هوایی، رطوبت و ضربه مقاوم می‌باشند.

10. ظاهر زیبا: ورق‌های فولادی گالوانیزه رنگی نیز برای استفاده در کاربردهای تزئینی تولید می‌شوند.

همچنین بخوانید: کاربرد ورق گالوانیزه چیست؟


خرید ورق‌های گالوانیزه

گروه فولادیار کوروش با ظرفیت تولید بیش از 120.000 تن انواع فرمینگ و 47.000 تن برش‌های طولی و عرضی در سال، انواع ورق‌های گالوانیزه را در قالب‌های برش طولی، رشته‌بری و انواع فرمینگ‌ها با کیفیت بسیار بالایی تولید و به بازار عرضه نموده است. شما می‌توانید برای بررسی این محصولات و ثبت یا دریافت مشاوره با شماره 72125-021 تماس حاصل فرمایید.

مشاوره خرید انواع ورق فولادی

برای استعلام قیمت و خرید تماس بگیرید
مشاوره خرید
برخی از محصولات

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالای صفحه بردن