تفاوت ورق سرد و ورق گرم چیست؟

ورق سرد

ورق‌های فولادی در گریدها، مشخصات، شکل‌ها و با فرایندهای ساخت متنوعی وجود دارند. انجمن جهانی فولاد بیش از 3500 نوع فولاد مختلف را لیست کرده است که هر کدام دارای خواص منحصربه‌فردی هستند. این انواع مختلف به این معنی است که فولاد می‌تواند به طور گسترده در زیرساخت‌ها، لوازم خانگی، وسایل نقلیه، توربین‌های بادی و بسیاری از صنایع مختلف کاربرد داشته باشد. یکی از تفاوت‌های کلیدی در بین محصولات فولادی پیش ساخته، تفاوت بین ورق گرم و ورق سرد است که در ادامه به توضیح آن خواهیم پرداخت.

نکته مهم این است که تفاوت اصلی بین ورق گرم و ورق سرد در فرآیند تولید آن‌ها است. کلمه نَوَرد به معنی کاهش ضخامت یک قطعه یا صفحه فلزی از طریق اعمال نیروهای فشاری توسط غلتک‌ است. “نورد گرم” به پردازش انجام شده با گرما اشاره دارد و “نورد سرد” به فرآیندهایی گفته می‌شود که در دمای اتاق یا نزدیک به آن انجام می‌شود. اگرچه این تکنیک‌‌ها بر عملکرد و کاربرد کلی تأثیر می‌گذارند، اما نباید آن‌ها را با مشخصات و گریدهای رسمی فولاد که به ترکیب متالوژیکی و رتبه‌بندی‌های عملکردی مربوط می‌شود، اشتباه گرفت. فولادها با گریدها و مشخصات مختلف می‌توانند از نوع نورد گرم یا نورد سرد باشند.

ممکن است بدیهی به نظر برسد، اما برخی از انواع فولاد برای کاربردهای خاص مناسب‌تر هستند. دانستن اینکه از کدام یک استفاده کنید می‌تواند به جلوگیری از هزینه‌های هنگفت کمک کند. برای انتخاب ورق مناسب، درک تفاوت بین ورق گرم و ورق سرد یکی از ضروریات است.

پیشنهاد به مطالعه بیشتر: گالوانیزه کردن چیست؟

ورق گرم چیست؟

ورق گرم

نورد گرم فرایندی است که عملیات نورد فولاد را در دمای بالاتر از 926 درجه که دمایی بالاتر از دمای تبلور مجدد فولاد است، انجام می‌دهد. فولاد در دماهای بالاتر از تبلور، به آسانی شکل‌پذیر است و همچنین قابلیت ساخت فولاد در ابعاد بزرگ‌تر، امکان‌پذیر می‌شود.

برای تولید ورق گرم، تولیدکنندگان ابتدا با یک فلز بزرگ و مستطیلی به نام بیلت شروع می‌کنند. بیلت گرم می‌شود و فولاد به صورت رول بزرگی پهن شده و در دمای بالا نگه داشته می‌شود. فولادهای داغ با سرعت بالا از میان غلتک‌هایی عبور می‌کنند و پس از آن فولاد نورد شده را به صورت کلاف می‌چرخانند تا خنک شود.

از آن‌جایی که ورق گرم پس از سرد شدن کمی منقبض می‌شود، کنترل کمتری بر شکل نهایی آن وجود دارد و اغلب در کاربردهایی استفاده می‌شود که در آن ابعاد مهم نیستند. در ساخت خطوط راه آهن و پروژه‌های ساختمانی اغلب از ورق گرم استفاده می‌کنند.

بیشتر بخوانید: ورق گرم چیست؟

مزایای استفاده از ورق گرم چیست؟

تولید ورق گرم معمولاً به فرایندهای کم‌تری نسبت به ورق سرد نیاز دارد که آن را بسیار ارزان‌تر می‌کند. از آن‌جایی که ورق گرم می‌تواند در دمای اتاق خنک شود، پس نیاز به استفاده از فرایندهای کاهش دما ندارد.

استفاده از ورق گرم در جایی ایده آل است که تلورانس ابعادی به اندازه استحکام کلی مواد مهم نبوده و یا در جایی که یکنواخت بودن سطح یک نگرانی کلیدی نیست. در مواردی که یکنواختی سطح مورد توجه است، پوسته پوسته شدن ورق را می‌توان با سمباده کردن از بین برد. هنگامی که پوسته‌های سطح ورق از بین رفت، می‌توان برس‌های مختلف یا روکش‌های براق را نیز اعمال کرد.

کاربردهای ورق گرم

  • تجهیزات کشاورزی
  • قطعات خودرو (به عنوان مثال، فریم و رینگ چرخ)
  • مصالح ساختمانی
  • تجهیزات راه آهن (به عنوان مثال، ریل و اجزای واگن ریلی) و …

ورق سرد چیست؟

ورق سرد

ورق سرد اساساً همان ورق گرم است که برای رسیدن به ابعاد دقیق‌تر و سطح باکیفیت‌تر، دوباره در دمای اتاق نورد می‌شود. ورق‌های سرد معمولاً سخت‌تر و محکم‌تر از ورق‌های گرم هستند. از آن‌جایی که نورد سرد در دمای اتاق انجام می‌شود، در هنگام سرد شدن منقبض نمی‌شود و تغییر شکل نمی‌دهد و از این رو نورد سرد امکان ایجاد اشکال بسیار دقیق را فراهم می‌کند.

اگر به اجزای ساختاری بزرگ نیاز دارید، به احتمال زیاد برای ساخت قطعات، به ورق گرم نیاز خواهید داشت. برای قطعات کوچک‌تر که نیاز به کیفیت دقیق و دوام بیش‌تری دارند، ورق سرد بهتر است.

بیشتر بخوانید: ورق سرد چیست؟

مزایای استفاده از ورق سرد چیست؟

ورق سرد با ویژگی‌های سطحی بهتر نسبت به ورق گرم، اغلب برای کاربردهای دقیق‌تر فنی یا مواردی که زیبایی ظاهری مهم است استفاده می‌شود و به دلیل فرایندهای بیش‌تر در مراحل تولید، قیمت بالاتری دارد.

از نظر مشخصات فیزیکی، ورق سرد معمولاً سخت‌تر و قوی‌تر از ورق گرم است و از آن‌جایی که ورق سرد در دماهای پایین‌تری شکل می‌گیرد، سختی فولاد، مقاومت در برابر شکستن، کشش و تغییر شکل، افزایش می‌یابد. با این حال، فرایندهای اضافه‌ای که روی ورق انجام می‌شود، می‌توانند باعث ایجاد تنش داخلی در مواد شوند. اگر از تنش داخلی فولاد قبل از برش، سنگ‌زنی یا جوشکاری کاسته نشود، می‌تواند باعث تاب‌خوردگی در سطح ورق شود.

کاربردهای ورق سرد

  • سازه‌های هوافضا
  • لوازم خانگی
  • مبلمان فلزی
  • انواع تسمه
  • میله و لوله‌های فلزی
  • برخی قطعات خودرو (گلگیر، باک بنزین، اکسل و صندلی)
  • بدنه، سر و ته قوطی و …

گروه فولادیار کوروش، با اتکا بر دانش نیروهای متخصص و با  ظرفیت تولید بیش از ۱۲۰.۰۰۰ تن انواع فرمینگ و ۴۷.۰۰۰ تن برش های طولی و عرضی در سال، تمامی تلاش خود را برای پیشرفت و رونق صنعت فولادسازی کشور، به‌ کار گرفته است. این شرکت انواع ورق گالوانیزه، رنگی و روغنی (ورق سرد) را در قالب‌های برش طولی، رشته‌بری و انواع فرمینگ‌ها، با کیفیت بسیار بالایی تولید و به بازار عرضه نموده است. شما می‌توانید برای دریافت اطلاعات بیش‌تر، ضمن تماس با شماره تلفن‌ 72125-021 با کارشناسان واحد فروش در ارتباط باشید.

مشاوره خرید انواع ورق فولادی

برای استعلام قیمت و خرید تماس بگیرید
مشاوره خرید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالای صفحه بردن