ورق گالوانیزه چیست؟

ورق گالوانیزه چیست

در زمان صحبت از مصالح و متریال مقاوم، آهن و فولاد به عنوان دو گزینه مقاوم مطرح می‌شوند اما شاید جالب باشد که بدانید این مصالح با وجود سختی بالایی که دارند، در حالت طبیعی اصلا مقاوم نیستند. ورق‌های آهنی یا فولادی علی‌رغم جنس سخت و محکم به شدت نسبت به اکسایش و واکنش با اکسیژن آسیب‌پذیر هستند و در اثر رطوبت دچار خرابی و خوردگی می‌شوند.

بدلیل کاربرد بسیار زیاد ورق‌های فولادی در صنایع مختلف، از طریق انجام فرآیندهایی، مقاومت آن‌ها در برابر فشار، اکسیژن و خوردگی افزایش می‌یابد. یکی از این روش‌های مقاوم‌سازی این ورق‌ها، روش گالوانیزاسیون می‌باشد.

ورق‌های آهنی یا فولادی گالوانیزه شده که به اختصار ورق گالوانیزه نامیده می‌شوند، مقاومت فوق‌العاده بالایی دارند، به همین دلیل در بسیاری از صنایع از آن‌ها استفاده می‌شود. در ادامه به این سوال پاسخ می‌دهیم که ورق گالوانیزه چیست و با مشخصات و کاربرد این ورق‌ها آشنا خواهیم شد.

پیشنهاد به مطالعه بیشتر: بهترین ورق گالوانیزه ایران

ورق فولادی گالوانیزه چیست؟

ورق فولادی گالوانیزه

ورق‌های گالوانیزه حاصل پوشش ورق‌ فولادی با فلز روی می‌باشد که این امر موجب مقاوم‌سازی آن‌ها می‌شود. 

فلز روی نسبت به زنگ‌زدگی مقاوم است و ورق فولادی را نسبت به خوردگی نیز مقاوم می‌کند. همین ویژگی‌ باعث می‌شود که ورق گالوانیزه یکی از بهترین و مقاوم‌ترین انواع ورق‌ها در بازار باشد و به دلیل مقاومت و استحکام بالا، کاربرد و استفاده از آن در صنایع نیز بسیار بالا و متنوع باشد. 

مشخصات ورق گالوانیزه

ورق‌های گالوانیزه تشکیل شده از ورق‌های آهنی یا فولادی هستند. بسته به اینکه ورق پایه‌ای که گالوانیزه از آن تولید می‌شود چه چیزی باشد، مشخصات و ویژگی‌های منحصر به فرد خود را خواهد داشت.

مشخصات ورق‌های گالوانیزه(شامل ابعاد، ضخامت)، علاوه‌بر جنس ورق پایه، به نحوه تولید ورق یعنی رول یا شیت بودن آن‌ نیز بستگی دارد. معمولا ضخامت ورق‌های گالوانیزه که به صورت رول تولید و عرضه می‌شوند، بین 0.16 تا 6 و عرض آن‌ها 1000 تا 1250 میلی‌متر است. همچنین به طور معمول وزن رول‌های ورق گالوانیزه بین 5 تا 7 تن می‌باشد.

ورق‌های گالوانیزه شیت یا فابریک معمولا با ضخامت‌های 0.18، 0.4، 0.9، 2 و 6 و ابعاد 1000*2000 و 1250*2500 میلی‌متر تولید و به بازار عرضه می‌شوند. معمولا وزن شیت / بندل ورق گالوانیزه معادل 3.5 تن است.

نحوه تولید ورق گالوانیزه و انواع آن

کاربردهای ورق گالوانیزه در صنعت چیست

فرآیند تولید ورق‌ گالوانیزه یا گالوانیزاسیون، به شکل‌های مختلفی انجام می‌شود. همان‌طور که گفته شد طی این فرآیند یک پوشش محافظ از جنس فلز روی سطح ورق فولادی را می‌پوشاند و از این طریق باعث مقاوم‌تر شدن این ورق‌ها نسبت به خوردگی و زنگ‌زدگی می‌شود.

بسته به اینکه ورق گالوانیزه با چه هدف و به منظور چه کاربردی تولید می‌شود، ممکن است پوشش تنها در یک یا دو طرف ورق انجام شود. این لایه پوشش روی، با آهن موجود در ترکیب ورق فولادی واکنش می‌دهد و یک لایه سطحی Fe-Zn که نوعی آلیاژ است، تشکیل می‌دهد.

این لایه نخستین لایه محافظ بر روی سطح ورق فولادی پیش از تشکیل اکسیدهای روی است که با توجه به مقادیر مختلفی از روی، سختی‌های متفاوتی را داراست. فرآیند گالوانیزاسیون که باعث محافظت ورق فولادی در برابر خوردگی، دوام آوردن ورق در شرایط سختی و نسبت به فشار و ضربه، مقاوم‌پذیری آن نسبت به حرارت و رطوبت، افزایش طول عمر ورق، تطبیق‌پذیری و پایداری ورق می‌شود، به دو شیوه سرد و گرم انجام می‌شود.

گالوانیزه گرم

گالوانیزه گرم با غوطه‌وری ورق‌های فولادی در حمامی از فلز روی مذاب انجام می‌شود. پس از اینکه ورق از حمام روی خارج شد، سرد شده و مجدد در فلز روی قرار می‌گیرد. پس از انجام چند مرحله‌ای این کار، ورق وارد غلتک‌ها می‌شود تا شکل گرفته و به صورت رول یا شیت آماده عرضه به بازار می‌شود.

این شیوه گالوانیزاسیون پیچیده و زمان‌بر اما بسیار نتیجه‌بخش است و ورق‌هایی که بر پایه آن مقاوم می‌شوند، از طول عمر بسیار بالایی برخوردار هستند.

پیشنهاد به مطالعه بیشتر: ورق گرم چیست و چه کاربردی دارد؟

گالوانیزه سرد

گالوانیزه سرد یا الکتریکی از طریق پوشش سطح ورق فولادی با یک لایه غنی از روی توسط روش الکتروشیمیایی پوشیده می‌شود. با این حال گالوانیزه سرد بسیار ساده‌تر و سریع‌تر از گالوانیزه گرم انجام می‌شود و این موضوع یکی از مهم‌ترین مزایای استفاده از این شیوه گالوانیزاسیون است. 

در فرآیند تولید ورق‌های گالوانیزه به یک موضوع مهم یعنی کوتینگ ورق گالوانیزه توجه می‌شود. کوتینگ به معنای ایجاد یک پوشش مقاوم است که در این‌جا نکته مهم کوتینگ توسط فلز روی با ضخامت یکسان در دو طرف ورق فولادی می‌باشد. 

ورق‌های گالوانیزه دارای ضخامت‌های متعددی هستند که با توجه به ضخامت و مقاوت لازم دارای کاربردهای زیادی در صنایع متعدد می‌باشند. 

پیشنهاد به مطالعه بیشتر: ورق سرد چیست و چه کاربردی دارد؟

کاربرد ورق گالوانیزه چیست؟

به دلیل مقاومت بالا، شکل‌پذیری و مزایای مختلف دیگری که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهیم کرد، ورق‌های گالوانیزه کاربردهای زیادی دارند. این ورق‌ها را به عنوان پرکاربردترین متریال و مصالح صنعتی نیز می‌شناسند که با استفاده از آن‌ها می‌توان سازه‌های مختلفی را احداث کرد. از جمله کاربردهای رایج و شناخته شده ورق‌های گالوانیزه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

ساخت قطعات و بدنه خودرو

کاربرد ورق گالوانیزه در خودروسازی

این ورق‌ها در صنعت خودروسازی به منظور ساخت قطعات و بدنه خودروها مورد استفاده قرار می‌گیرند.

تولید لوازم خانگی

در صنایع و کارخانجات تولید لوازم خانگی از نوع کم قطر این ورق‌ها برای تولید لوازمی مانند لباسشویی یا وسایل سرمایشی و گرمایشی مانند بدنه کولر و بخاری استفاده می‌شود.

تولید سینی کابل

کاربرد ورق گالوانیزه در تولید سینی کابل

از این ورق‌ها در صنایعی مانند تولید سینی کابل برق نیز استفاده می‌شود.

ساخت قطعات کامپیوتری

برخی از قطعات رایانه که باید نسبت به ضربه و حرارت ناشی از عملکرد داخلی رایانه‌ها مقاوم باشند نیز با ورق گالوانیزه ساخته می‌شوند.

صنعت ساختمان‌سازی

از ورق‌های گالوانیزه به طور گسترده در صنایع ساختمان‌سازی برای مقاوم‌سازی دیوارها، کف و ساخت سقف خانه‌ها به خصوص سقف شیروانی و سقف عرشه استفاده می‌شود. از قرارگیری این ورق‌ها در دستگاه فرمینگ، ورق شیروانی در طرح‌های گوناگون سینوسی، کرکره‌ای، شادولاین، ذوزنقه‌ای و غیره و همچنین ورق عرشه فولادی نیز تولید می‌شود.

موارد استفاده از انواع ورق گالوانیزه

ویژگی‌های منحصر به فرد ورق‌های گالوانیزه باعث می‌شود که موارد استفاده از این ورق‌ها متعدد و گوناگون باشد. همان‌طور که بالاتر به آن اشاره کردیم، از این ورق‌ها در صنایع مختلفی استفاده می‌شود. در بعضی صنایع مانند راه‌آهن، اتومبیل‌سازی، کشاورزی و غیره، ورق گالوانیزه به عنوان متریال اصلی و ماده اولیه تولید محصولات و در بعضی صنایع مانند ساختمان‌سازی، ایجاد لایه‌های مقاوم و … از ورق گالوانیزه به عنوان متریال کمکی برای مقاوم‌سازی سازه یا محصول اصلی استفاده می‌شود.

به هر حال این ورق‌ها بیشتر به دلیل نقش مقاومتی خود کاربرد دارند و در صنایعی که استفاده می‌شوند هم، با نگاهی به همین هدف ورق گالوانیزه مناسب انتخاب می‌شود. به عنوان مثال کاربرد ورق ذوزنقه‌ای هرگز با ورق شیروانی یکسان و مشابه نیست و هر کدام به منظور خاصی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

فواید استفاده از ورق گالوانیزه

مشخصات ورق گالوانیزه چیست

استفاده از ورق‌های گالوانیزه به دلیل مقاومت‌ آن‌ها توصیه می‌شود اما مقاومت، تنها مزیت استفاده از این ورق‌ها نیست. مانند دیگر انواع متریال و محصولات، مزایا و معایب ورق گالوانیزه نیز متفاوت است. با توجه به اینکه آشنایی با مزایا و معایب یک محصول تاثیر زیادی در انتخاب، خرید و استفاده از آن توسط مشتریان دارد، در ادامه به بررسی مزایا و معایب این ورق‌ها می‌پردازیم.

مزایای استفاده از گالوانیزه

مزایای ورق گالوانیزه چیست؟

استفاده از ورق‌های گالوانیزه مزایای زیادی دارد که تا اینجا به یکی از مهم‌ترین موارد یعنی مقاومت آن‌ها اشاره شد. از دیگر مزایای استفاده این ورق‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • در میان انواع روش‌هایی که برای کاهش خوردگی ورق‌های فولادی و آهنی استفاده می‌شود، روش گالوانیزاسیون از قیمت مناسب‌تری برخوردار است.
  • علاوه بر فرآیند استفاده و تولید، تعمیر و نگهداری از ورق‌های گالوانیزه نیز نسبت به دیگر ورق‌ها ساده‌تر و کم هزینه‌تر است.
  • ورق‌های گالوانیزه علاوه بر مقاومت نسبت به رطوبت، عایق بسیار خوبی بوده و به عنوان متریالی خوب برای محافظت در مناطق مرطوب محسوب می‌شوند.
  • دوام و طول عمر ورق گالوانیزه بسیار زیاد است و این مزیت باعث می‌شود که بعد از خرید و استفاده از آن، سازه عمر طولانی‌تری داشته باشد.
  • فرمینگ ورق گالوانیزه و شکل‌پذیری آن نسبت به دیگر متریال ساده‌تر انجام می‌شود.
  • ورق‌های گالوانیزه، در مدت زمان کوتاه به راحتی قابل نصب می‌باشند .
  • ورق‌های گالوانیزه از نظر ظاهری زیباتر هستند.
  • ورق‌های گالوانیزه قابلیت فرم‌دهی و شکل‌دهی دارند، به همین دلیل کاربرد آن‌ها نسبت به دیگر انواع ورق‌ها بیشتر است.
  • لایه پوششی فلز روی به قابل بازیافت بوده و به راحتی بازیافت می‌شود.
  • این ورق‌ها به سادگی تمیز می‌شوند و در سازه‌هایی که گالوانیزه استفاده می‌شود، دغدغه‌ای بابت این موضوع وجود ندارد.

معایب ورق گالوانیزه

علاوه‌بر مزایایی که برای ورق‌های گالوانیزه گفتیم، باید بدانید که این ورق‌ها همانند دیگر محصولات فولادی معایبی دارند که از جمله آن‌ها می‌توان به عدم امکان انجام جوشکاری روی آن‌ها اشاره کرد.

در فرآیند جوشکاری گازهایی تشکیل می‌شوند که ترکیب آن‌ها با عناصر به کار رفته در ورق گالوانیزه، گازهایی خطرناک و سمی تولید می‌کند. به جز این مورد، ایراد یا مشکل دیگری متوجه استفاده از این ورق‌ها نیست و در صورتی که برای کسب و کار خود نیاز به استفاده از این ورق‌ها دارید، شک نکنید که بهترین انتخاب را داشته‌اید.

البته در صورتی که قصد جوشکاری روی این ورق‌ها را داشته باشید هم این کار امکان‌پذیر است. تنها باید یک ماسک مخصوص استفاده کنید و دهان و بینی خود را بپوشانید تا گاز سمی متصاعد شده از ورق وارد سیستم تنفسی شما نشود.

همان‌طور که در این مطلب گفته شد ورق‌های گالوانیزه بدلیل کاربرد بسیار، جزو پرفر‌وش‌ترین محصولات در بازار هستند که با قیمت‌های مختلف و توسط برندهای گوناگون تولید می‌شوند.

فولادیار کوروش یکی از بهترین عرضه‌کنندگان این محصول است که ورق‌های گالوانیزه را با بالاترین کیفیت و مناسب‌ترین قیمت در اختیار مشتریان خود قرار می‌دهد. جهت دریافت راهنمای خرید ورق گالوانیزه و تهیه بهترین نوع این محصول بر حسب نیاز خود می‌توانید با کارشناسان ما در تماس باشید.

قیمت انواع ورق گالوانیزه

برای استعلام قیمت و خرید ورق گالوانیزه تماس بگیرید
خرید تلفنی

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالای صفحه بردن