آنچه در این مقاله میخوانید:
خانههای قدیمی کنار جادههای شمال کشور با آن سقفهای خاکستری و سیاه زنگ زده، زیبایی منظره را تا حد زیادی کاهش میدادند؛ حال آنکه اکنون سالهاست چنین مناظری را در کمتر جایی میتوان مشاهده نمود. این روزها هنگام عبور از چنین مسیرهایی، با خانههایی روبهرو میشویم که با سقفهای شیروانی رنگی و زیبا، خاطرههای شیرینی را برایمان رقم میزنند. در واقع از زمانی که استفاده از ورقهای رنگی گالوانیزه برای سقفهای شیروانی رایج شد، بسیاری از خانهها ظاهر متفاوتی به خود گرفتند. در این مقاله قصد داریم تا ضمن آشنایی با نحوه تولید ورق رنگی، درباره انواع این ورقهای زیبا و کاربرد آنها صحبت کنیم.
ورق رنگی چیست؟
ورق رنگی، محصولی از جنس فولاد گالوانیزه است که لایهای از رنگ روی سطح آن را میپوشاند. در حقیقت با تولید این ورقها، رنگهای جذابی وارد دنیای خاکستری زنگ زده شده است. کاربرد وسیع این ورقها در صنایع مختلف، سبب شده تا هر روز تولید ورق رنگی بیشتر از قبل شود و در طرحها و رنگهای جدید و متنوع روانه بازار مصرف شود. در ادامه بهطور مختصر به کاربردهای این ورقها اشاره مینماییم:
- درصنایع فلزی جهت ساخت کابینت و … کاربرد وسیعی دارند.
- در ساختمانسازی و ساخت خانههای موقت، از انواع ورق گالوانیزه رنگی در نمای داخلی و خارجی ساختمانها، سولهها و بدنه انبارها، کانکسها و کانتینرها استفاده میشود.
- در صنایع تولید لوازم خانگی برای ساخت انواع بدنه رایانهها و لباسشویی، یخچال و … کاربرد وسیعی از ورق رنگی به چشم میخورد.
انواع ورق رنگی
ورقهای رنگی از نظر طرح بسیار متنوع هستند، از اینرو تقسیمبندی آنها بر اساس محصولات و انواع فرمینگ صورت میگیرد.
طرح های مختلف ورق رنگی
ورقهای گالوانیزه رنگی براساس نوع فرمینگ، به ورق شادولاین، ورق شیروانی و کرکرهای تقسیم میشوند. لازم به توضیح است که ورق فرمینگ ذوزنقه و طرح سفال از انواع ورقهای شیروانی هستند، از اینرو در ادامه طرحهای متنوع ورقهای رنگی را به اختصار توضیح خواهیم داد:
طرح سفال پالرمو
زادگاه این نوع ورق گالوانیزه رنگی، شهری در ایتالیا به نام پالرمو است. ورق رنگی با طرح سفال، ضخامت 0.3 تا 0.7 میلیمتری دارد و همین عامل سبب مقاومت بالای آن در برابر ضربه و نور شده است. از ویژگیهای بسیار خوب این ورق رنگی میتوان به نصب راحت، ثابت ماندن رنگ آن درشرایط مختلف آبوهوایی، سازگاری با شرایط جوی و زیبایی ظاهری اشاره نمود. معمولاً از آن در پوشش سقف آلاچیقها و سقفهای شیروانی استفاده میشود.
طرح ذوزنقهای
ورق رنگی طرح ذوزنقه، از ورقهای بسیار مناسب برای سقف ویلا، سولههای ورزشی و صنعتی بهشمار میآید و علاوه بر این مصارف میتوان از آن به عنوان حصار دور زمین و ساندویچ پانل سقفی هم استفاده نمود. این نوع ورق، به علت فرم خاص ذوزنقه، از بالاترین مقاومت برخوردار است و به همین دلیل در ساختمانهای مناطق زلزلهخیز از آن استفاده میشود. ورق گالوانیزه رنگی طرح ذوزنقهای، در پیادهسازی نما به صورت یکپارچه و بدون شکستگی هم استفاده فراوان دارد. این نوع ورق درفرمهای دامپا، نما و آبرو ساخته میشود.
بیشتر بدانید: ورق گالوانیزه چیست؟
طرح شادولاین
اگر برای ساختمان خود خواهان طراحی کلاسیک هستید، بهتر است ورق رنگی با طرح شادولاین را سفارش دهید. این طرح از محبوبترین طرح های موجدار شیروانی بهحساب میآید که ضخامت آن از 0.25 تا 0.9 میلیمتر است.
طرح کرکره سینوسی
ورق کرکره سینوسی اولین نوع ورق گالوانیزه رنگی تولید شده و از پرفروشترین و گرانترین انوع ورق رنگی است. در ساخت ورق طرح کرکره سینوسی، از فرمینگ خاصی استفاده میشود که در آن، شکل امواج با فاصلههای نزدیک به یکدیگر ایجاد میشوند. این نوع ورق رنگی برای سطوح شیبدار، ساخت درب محافظ مغازهها و کارگاههای تولیدی کاربرد دارد.
7 مرحله تولید انواع ورق رنگی
برای تولید ورق رنگی گالوانیزه نیاز است تا طی مراحل متعدد، یک شمش فلز یا یک تکه از فلز آلیاژی، به ورق رنگی گالوانیزه تبدیل شود. برای این کار، شمش فلزی و مجموعه ماشینآلاتی لازم است تا به وسیله آنها بتوانیم شمش را بهصورت ورق فولادی درآوریم، فرم دلخواه را به آن بدهیم و در مرحله آخر هم با رنگ دلخواه سطح ورق را بپوشانیم. در ادامه، مراحلی را بررسی کردهایم که یک تکه فلز باید برای تولید ورق رنگی طی کند:
نورد گرم
در این مرحله اسلب ها، شمش ها و سایر مواد در کوره های مداب به شکل خمیر مذاب فولادی درآمده و پس از انجام عملیات مختلف و عبور از مرحل مختلف تولید و صاف کن ها به شکل ورق نورد گرم یا ورق سیاه در می آیند.
نورد سرد (ورق روغنی)
در این مرحله ورق های گرم پس از عبور از صاف کن ها و غلطک های مربوطه به ورق سرد تبدیل می شود.
ورق گالوانیزه
ورق نورد سرد طی فرآیند گالوانیزاسیون و عبور از حوزه های مذاب روی به ورق گالوانیزه تبدیل می گردد.
پیشنهاد به مطالعه بیشتر: بهترین ورق گالوانیزه ایران
چربیزدایی ورق فلزی
برای اینکه روی ورق فلزی، رنگ دلخواه و ثابتی قرار گیرد، لازم است که با شستوشو، هر گونه غبار، چربی و مواد زائد از سطح آن پاک شود. چربیزدایی به دو روش الکتریکی یا روش شستوشو با مواد قلیایی انجام میشود.
از آنجاییکه روش الکتریکی گران تمام میشود، معمولاً روش مرسوم، استفاده از مواد شوینده قلیایی است. در این روش حوضچههایی از مواد قلیایی آماده میشود، ورقها در این حوضچهها غوطهور میشوند و پس از شستوشو، ورقها با اب گرم شسته شده و با باد گرم خشک میشوند.
کروماته کردن ورق فلزی
پس از شستشو و چربیزدایی، برای اینکه ورق بتواند مقاومت بیشتری در برابر خوردگی داشته باشد و رنگ بهصورت بهتری به آن بچسبد، ورق را کروماته میکنند. مرحله کروماته شدن در روند تولید ورق رنگی، به محصول نهایی توانایی رنگپذیری بدون پوسته شدن را میبخشد.
رنگپاشی اولیه
در این مرحله یک رنگ اولیه از جنس اپوکسی یا پلی استر به ورق پاشیده و سپس ورق از یک کوره عبور داده میشود. این رنگ به عنوان آستر رنگ اصلی به حساب میآید. ضخامت رنگ در این مرحله تولید، 7 الی 15 میکرون است.
رنگکاری اصلی و کورهپزی
در پایان، ورق را با رنگ اصلی که از جنس پلی اورتان، پلیآمید، اکریلیک، اپوکسی و پلیاستر است، با روش الکترواستاتیک میپوشانند. پس از رنگ کردن، ورق از کوره عبور داده میشود تا رنگ روی ورق تثبیت شود. معمولاً در رنگ نهایی از دو لایه رویی و زیرین استفاده میشود. همچنین جنس مواد استفاده شده در هر لایه، بسته به نوع کاربرد ورق انتخاب میشود.
نکات مربوط به تولید ورق رنگی فولادی به صورت بهینه
عملیات آمادهسازی فلز برای تولید ورق رنگی از مراحلی تشکیل میشود که لازم است هر مرحله با دقت و جدیت مورد بررسی قرار گیرد. البته توجه به رنگکاری بسیار مهمتر از مابقی قسمتها بهنظر میرسد. برای این که رنگکاری، درست و بی عیب انجام گیرد، لازم است به نکات زیر دقت نمایید:
- از متدهای پیشرفته و جدید برای رنگآمیزی بهتر استفاده شود.
- برای آمادهسازی اتاقهای رنگ، تکنولوژیهای جدید بهکار گرفته شود.
- در نظر گرفتن کیفیت مواد اولیه ورق از موارد مهم تولید بهینه است.
- کیفیت رنگ سطوح در ساخت بهینه این ورقها موثر است.
- ساخت ورق باید با سرعت مناسب انجام شود.
- هزینه تجهیزات و هزینههای نهایی باید مناسب باشند.
با در نظر گرفتن موارد فوق، تولید ورقهای رنگی به نحوی بهینه انجام میشود.
نحوه تشخیص ورق رنگی گالوانیزه از ورق سیاه و آلومینیوم
ورق سیاه یا ورق گرم، از فولاد نورد گرم در دمای بالای 930 درجه سانتیگراد تحت عملیات نورد فشاری به دست میآید و به خوبی گالوانیزه میشود. در ادامه به تفاوتهای ورق رنگی با ورق سیاه اشاره خواهیم کرد:
تفاوت در نحوه تولید
ورق سیاه یک ورق فولادی اولیه بهحساب میآید، در حالیکه ورق رنگی یک محصول ثانویه است.
تفاوت در ظاهر
ورقهای رنگی، ظاهری بسیار زیبا دارند؛ در حالیکه ورقهای سیاه ظاهر خشنی دارند.
تفاوت در مدت زمان تولید
تولید ورق رنگی با سرعت بالایی انجام میشود ولی زمان تولید ورق سیاه طولانیتر است.
تفاوت در کاربرد
از ورقهای سیاه در تولید انواع چارچوب، فولاد ضدزنگ، تهیه قطعات الکترونیکی، نبشی، ناودانی، مخازن ذخیرهسازی و … استفاده میشود؛ اما ورقهای رنگی درکارهای تزئیناتی ساختمان بیشتر کاربرد دارد. برای تشخیص ورق گالوانیزه رنگی و ورق آلومینیوم میتوان به تفاوتهای آنها به شرح زیر اشاره نمود:
- تفاوت در چگالی: آلومینیوم دارای چگالی کمتری است درحالیکه ورقهای فولادی گالوانیزه رنگی، چگالی زیادی دارند.
- مقاومت در برابر زنگزدگی: آلومینیوم فلزی مقاوم در برابر خوردگی و زنگ زدگی است. ورق گالوانیزه رنگی با لایههای رنگی، غیر قابل نفوذ شده و در صورت سالم ماندن این لایهها، دچار زنگزدگی نمیشود.
- تفاوت در وزن: وزن آلومینیوم کمتر از فولاد است.
- کاربرد: اگرچه ورق آلومینیومی در ساختمانسازی استفاده میشود اما استحکام لازم برای کار در بسیاری از قسمتها را ندارد. در ساخت اسکلت ساختمان و دربهای خارجی و پنجرهها بهتر است از ورقهای فولادی استفاده شود.
خرید از گروه فولادیار کوروش
یکی از تحولات بزرگ که در صنایع گوناگون اتفاق افتاده، فرایند گالوانیزه کردن فولاد است. ورق حاصل از این فرایند در کنار مزایای بسیار، ممکن است دچار عارضهای به نام شوره ورق گالوانیزه شود. این معضل میتواند برای محصولات بیکیفیتی که در بازار به فروش میرسند، اتفاق بیفتد.
شاید فکر کنید هر ورق فولادی را میتوان بدون مشورت با اهل فن، خرید و استفاده کرد. اما توصیه میشود در این زمینه نیز کار را به کاردان بسپارید. گروه فولادیار کوروش با بیست سال سابقه در زمینه تولید مصنوعات فلزی و انواع ورق فولادی شامل ورق سرد، ورق گالوانیزه و ورق رنگی با بهترین کیفیت و متریال اولیه میتواند در زمینه خرید انواع ورقها راهنمای شما باشد.
این مجموعه با ساخت، فرمینگ و برش این ورقها زیر نظر نیروی متخصص و با بهرهگیری از دانش روز و تجهیزات نرمافزاری و سختافزاری بهروز دنیا، توانسته است محصولات با کیفیتی را به بازار عرضه نماید و بهعنوان یک برند معتبر در صنعت فولاد ایران مطرح شود.
جهت کسب اطلاعات بیشتر و استعلام قیمت با ما تماس بگیرید. کارشناسان ما آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند.