آشنایی با انواع ورق گالوانیزه

آشنایی با انواع ورق گالوانیزه

از دیرباز برای ساخت بسیاری از وسایل، از آهن و فولاد استفاده شده است؛ اما این دو فلز در هوا زنگ می‌زنند و عمر محصولاتی که از آن‌ها ساخته می‌شود، کوتاه است. روش‌های متعددی برای جلوگیری از زنگ زدن و اکسید شدن محصولات آهنی و فولادی وجود دارد که یکی از آن‌ها گالوانیزه کردن این محصولات است. از این رو انواع ورق فولادی و آهنی را توسط روی‌اندود کردن، به‌صورت ورق گالوانیزه در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می‌دهند. در این مقاله با ما همراه باشید تا به بررسی انواع ورق گالوانیزه و فرایند گالوانیزه کردن بپردازیم.

فرآیند گالوانیزه کردن (گالوانیزاسیون) چیست؟

در فرآیند گالوانیزاسیون، ورق‌های فولادی که با روش نورد سرد تولید می‌گردند، توسط لایه‌ای از جنس فلز روی با فرمول شیمیایی Zn پوشانده می‌شوند. هدف از گالوانیزاسیون، بالا بردن مقاومت ورق فولادی در برابر خوردگی و اکسیداسیون یا همان زنگ زدگی است.

ابعاد ورق گالوانیزه

ابعاد انواع ورق گالوانیزه

بدیهی است که بسته به این‌که تولیدکنندگان در صنایع فلزی، از ورق گالوانیزه برای تولید چه محصولاتی استفاده می‌کنند، ابعاد ورق گالوانیزه متفاوت خواهد بود. انواع این ورق که در صنایعی مانند کشتی‌سازی، ساختمان‌سازی و پتروشیمی استفاده می‌شود، دارا‌ی ابعاد استانداردی است که برای این ورق‌ها در نظر می‌گیرند و هیچ یک از تولیدکنندگان نمی‌توانند ورق‌ها را با ابعاد دلخواه تولید نمایند؛ اما برش زدن آن‌ها متناسب با خواست و نیاز مشتری انجام می‌گیرد.

طول و عرض هر رول ورق گالوانیزه

با توجه به نیاز مصرف‌کنندگان در بازار، ورق‌های گالوانیزه معمولاً با عرض 1000 و 1250 میلی‌متر تولید می‌شوند. با دانستن عرض، ضخامت، چگالی و وزن ورق گالوانیزه می‌توان با فرمول زیر به طول آن نیز پی برد:

طول ورق = وزن ورق گالوانیزه / (عرض ورق × ضخامت ورق × چگالی ورق)

ضخامت ورق گالوانیزه

ضخامت انواع ورق گالوانیزه از 0.14 تا 6 میلی‌متر متغیر است.

ضخامت ورق گالوانیزه

انواع ورق گالوانیزه

با توجه به روش تولید انواع ورق گالوانیزه، همچنین ابعاد این ورق‌ها و عوامل دیگری که در تولید آن‌ها متغیر هستند، می‌توان ورق‌های گالوانیزه را از جهات متفاوتی تقسیم‌بندی نمود. شکل ظاهری، نوع پوشش و ضخامت از جمله معیارهایی است که برای تقسیم‌بندی این محصولات به انواع مختلف مورد توجه قرار می‌گیرد.

انواع ورق گالوانیزه از نظر شکل ظاهری

شکل ظاهری انواع ورق گالوانیزه

از آن‌جایی‌که در هنگام گالوانیزه کردن ورق فولادی، معمولاً ناخالصی‌هایی مانند سرب در حوضچه‌های روی مذاب وجود دارد، این ناخالصی‌ها روی سطح ورق، اشکال نامنظمی را به وجود می‌آورند که به آن گل (Spangle) گفته می‌شود.

با توجه به اندازه گل‌های ایجاد شده روی ورق‌های گالوانیزه، این ورق‌ها به سه دسته گل درشت، گل ریز و بدون گل تقسیم می‌شوند. البته بهتر است که قبل از گالوانیزاسیون حتماً ناخالصی‌های داخل حوضچه، از قبل خارج شوند.

انواع ورق گالوانیزه از نظر نوع پوشش

پوشش انواع ورق گالوانیزه

انواع ورق گالوانیزه با توجه به پوشش، در دو نوع به بازار عرضه می‌شوند؛ اگر در تهیه‌ی ورق گالوانیزه، ورق‌های فولادی کاملاً در حوضچه‌ای از روی مذاب غوطه‌ور شوند، پوششی بادوام از فلز روی، سطح ورق را می‌پوشاند. از طرف دیگر، اگر قبل از غوطه‌ور نمودن ورق‌ها با تمیز کردن، اسید‌شویی و چربی‌زدایی، ورق را به‌طور کامل پاکسازی نموده و در حمام روی خالص غوطه‌ور کرد، چنین روشی را گالوانیزاسیون ورق گرم می‌گویند.

در گالوانیزاسیون ورق سرد، پوشاندن لایه فلز روی، بر سطح ورق فولادی، در دما‌ی پایین‌تر توسط یک محلول الکترولیت با روش آبکاری انجام می‌شود. در این روش از آن‌جایی‌که پوشش به‌دست آمده، یکنواخت و ضخامت آن قابل کنترل است، ورق گالوانیزه با پوشش نازک، حاصل می‌شود.

انواع ورق گالوانیزه از نظر ضخامت

ضخامت انواع ورق گالوانیزه

از آن‌جایی‌که انواع ورق گالوانیزه در ضخامت و ابعاد مختلف تولید می‌شوند، در نتیجه دارا‌ی وزن متفاوتی نیز خواهند بود. به جز ضخامت کل ورق، آن‌چه که در دسته‌بندی ورق گالوانیزه اهمیت دارد، کوتینگ ورق است. منظور از کوتینگ ورق، قطر لایه تشکیل از فلز روی پوشاننده سطح ورق است.

کوتینگ بر حسب گرم بر متر مربع بیان می‌شود؛ ورق‌های گالوانیزه با توجه به بازه ضخامت و هم‌چنین مقدار کوتینگ ورق که معمولاً در ایران بین 80 تا 150 گرم بر متر مربع است، در انواع مختلف تولید می‌شوند؛ مثلاً ورق‌های گالوانیزه 100، 180، 300 و 375 کوتینگ به بازار عرضه می‌شوند.

ورق گالوانیزه رنگی

ورق گالوانیزه رنگی

حتماً انواع ورق رنگی را در ساخت انواع وسایل و سقف خانه‌ها در رنگ‌های متفاوت، دیده‌اید. پس از تولید انواع ورق گالوانیزه و قبل از فرم‌دهی به آن، می‌توان با یک لایه از رنگ الکتروستاتیک، این محصول را رنگ کرد. این رنگ به ورق گالوانیزه مقاومت و زیبایی ظاهری بیش‌تری اعطا می‌کند.

انواع فرمینگ ورق گالوانیزه

انواع فرمینگ ورق گالوانیزه

با توجه به این‌که در ساخت سوله‌ها، ویلا‌ها و صنایع الکترونیکی، ساختمان‌سازی و خودروسازی، ورق‌های گالوانیزه کاربرد وسیعی دارند، لازم است تا این ورق‌ها در فرم‌های مختلفی تولید شوند. فرم‌دهی این ورق‌ها در چهار طرح زیر انجام می‌شود که هر یک دارا‌ی ابعاد و ضخامت متفاوتی هستند:

  • ورق عرشه گام 65: سقف عرشه فولادی سازه‌ای فلزی با مقاومت بالاست که از ورق‌های فولادی گالوانیزه به هم چسبیده تشکیل شده و اغلب در برج‌ها و ساختمان‌های با تعداد طبقات بالا استفاده می‌شود. ورق عرشه گام 65 یکی از انواع این ورق فولادی است که به سبک‌سازی ساختمان کمک می‌کند و برای فضاهایی مثل راه‌پله‌ها مناسب‌تر است که معمولا بار کمتری را تحمل می‌کنند.
  • ورق عرشه گام 75: ورق عرشه گام 75 در مقایسه با نمونه قبلی مقاومت بالاتری از خود نشان داده است و اغلب برای سقف‌های اصلی به کار برده می‌شود که باید بار بیشتری را تحمل کنند. همچنین هزینه بتن آن نیز بیشتر است.
  • طرح سینوسی: ورق کرکره طرح سینوسی در ابعاد و رنگ‌های متنوع تولید می‌شود و کاربرد آن در مناطق پرباران، برای پوشاندن سقف‌های شیروانی، بیش‌تر است. در فولادیار کوروش این محصول در دو نوع فرمینگ کرکره سینوسی طرح A و فرمینگ کرکره سینوسی طرح B ارائه می‌شود. این ورق‌های گالوانیزه در مناطق مرطوب برای جمع‌آوری آب برف و باران مورد استفاده قرار می‌گیرند.
  • طرح ذوزنقه: انواع ورق گالوانیزه با فرمینگ ذوزنقه، برای پوشش سقف و نما، در ساختمان‌های کوچک یا بزرگ و هم‌چنین در منازل یا ساختمان‌های تجاری استفاده وسیعی دارند.

روش‌های تولید این محصولات

تولید انواع ورق گالوانیزه

روش‌های متنوعی برای فرمینگ ورق گالوانیزه و سایر انواع ورق فولادی وجود دارد اما به‌طور کلی با استفاده از چهار روش زیر می‌توان به این ورق‌ها فرم داد:

  • روش‌های هیدرولیکی پنلی
  • روش‌های هیدرولیکی بالشی
  • روش‌های هیدرولیکی با فشار زیاد
  • روش‌های هیدرولیکی با فشار کم

خرید انواع ورق گالوانیزه از فولادیار کوروش

خرید انواع ورق گالوانیزه از فولادیار کوروش

اگر تصمیم به خرید انواع ورق گالوانیزه دارید، بهتر است با بهره‌گیری از دانش علمی متخصصین مجرب نسبت به خرید این ورق‌ها اقدام نمایید. کارشناسان گروه فولادیار کوروش با استفاده از تکنولوژی روز دنیا در تمامی روز‌های سال، آماده ارائه مشاوره در زمینه خرید انواع محصولات شامل ورق‌های فولادی، رنگی، سرد و گالوانیزه است. این مجموعه با استفاده از تجهیزات نرم‌افزاری و سخت‌افزاری روز دنیا، تحویل سریع کالا و تنوع سبد محصولات را به ارمغان آورده است. جهت استعلام قیمت و کسب اطلاعات بیشتر، با ما تماس بگیرید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالای صفحه بردن