فرمینگ ورق گالوانیزه چیست و چه کاربردی دارد؟

فرمینگ ورق گالوانیزه

ورق گالوانیزه در واقع، ورق فولادی یا ورق سرد است که به وسیله لایه محافظی از جنس فلز روی، پوشیده می‌شود. فرمینگ، به مجموعه عملیاتی گفته می‌شود که به این ورق شکل می‌دهد و آن را برای استفاده در صنایع گوناگون آماده می‌سازد. اگر می‌خواهید از سیر تا پیاز فرمینگ ورق گالوانیزه اطلاع یابید، در ادامه این مقاله همراه ما باشید.

فرمینگ ورق گالوانیزه چیست؟

استفاده از آهن و فولاد، مستلزم آن است که این فلزات در هنگام استفاده زنگ نزنند. از این رو با گالوانیزه کردن، می‌توان آن‌ها را از زنگ زدگی حفظ نمود. اما برای استفاده از ورق‌های گالوانیزه شده به شکل‌های مناسب، نیاز به فرم‌دهی وجود دارد.

احتمالاً با مشاهده شکل‌های مختلف ورق گالوانیزه مانند لوله‌ای یا کرکره‌ای‌، این سوال در ذهنتان ایجاد شده که ورق فولادی با این استحکام، چگونه به این اشکال درآمده است؟ در واقع این ورق‌ها طی فرآیند فرمینگ به اشکال مذکور تبدیل می‌شوند و بدین ترتیب به عملیات تغییر شکل ورق گالوانیزه، «فرمینگ» می‌گویند.

انواع قالب فرمینگ

انواع قالب فرمینگ ورق گالوانیزه

برای این‌که ورق ساده گالوانیزه به شکل دلخواه تبدیل شود، از قالب‌های متنوعی برای فرمینگ ورق گالوانیزه استفاده می‌شود. این قالب‌ها را می‌توان به انواع زیر تقسیم‌بندی نمود:

  • قالب ورق شیروانی (شامل فرم سینوسی (کرکره)، ذوزنقه و شادولاین)
  • قالب ذوزنقه یا ورق عرشه فولادی
  • فرم سفال یا تیپ فرانسه
  • سفال با تیپ پالرمو
  • فرم دیواری تیپ کانگس
  • دیواری با تیپ دامپا و نما

انواع ورق فرمینگ

 ورق فرمینگ گالوانیزه در انواع مختلف تولید می‌شود که در ادامه به بررسی آن‌ها خواهیم پرداخت:

شادولاین

فرمینگ شادولاین

فرمینگ شادولاین به‌علت ظاهر زیبایی که دارد، کمی گران‌تر از بقیه طرح‌های فرمینگ ورق گالوانیزه است. با استفاده از این طرح، زیبایی بیشتری در سقف خانه‌ها ایجاد می‌شود. ورق شادولاین عموما در ساخت سقف شیروانی خانه‌ها و سوله‌ها کاربرد فراوانی دارد.

لمبه (دامپا)

فرمینگ لمبه دامپا

فرمینگ لمبه (دامپا) از جمله فرمینگ‌های محبوب بازار است که ظاهر زیبای آن موجب شده تا برای پوشش سقف، سقف‌های کاذب، سازه‌های شیروانی، دیواره‌های کانکس، پوشش داخلی سقف و دیوارهای ساختمان استفاده شود.

طرح سفال

فرمینگ طرح سفال، سبک است و از ایمنی زیادی بر خوردار می‌باشد. این نوع فرمینگ ورق گالوانیزه، ظاهری زیبا و استحکام بالایی دارد. با این‌که، طرح سفال از لحاظ ظاهری کاملاً شبیه به سفال طراحی شده است، اما مانند سفال، شکسته و خرد نمی‌شود.

این ورق‌ها در ساخت سوله‌ها، ویلا‌ها، صنایع الکترونیکی، ساختمان‌سازی و خودروسازی کاربرد وسیعی دارند. همچنین در گروه صنعتی فولادیار کوروش به انواع زیر تولید و به بازار عرضه می‌شوند:

فرمینگ طرح سفال سوئدی طرح پالرمو

فرمینگ طرح سفال پالرمو

فرمینگ طرح سفال سوئدی (پالرمو) ظاهری شبیه به تایل سفال سنتی دارد که می‌تواند ظاهر زیبایی برای سقف ساختمان‌های ویلایی به ارمغان بیاورد.

فرمینگ طرح سفال ایتالیایی طرح جنوا با دو خط طولی

فرمینگ طرح سفال ایتالیایی

فرمینگ طرح سفال ایتالیایی نوع دیگری از این فرمینگ است که طرح منحصر به فرد آن، می‌تواند جلوه متفاوتی به ساختمان ببخشد. این ورق دارای دو خط طولی در سطح ورق می‌باشد و بسته به سفارش مشتری، از ضخامت 0.3 تا 0.7 میلی‌متر و عرض 1000 و 1250 میلی‌متر انجام می‌شود.

فرمینگ طرح سفال فرانسوی طرح جنوا با سه خط طولی

فرمینگ طرح سفال فرانسوی

فرمینگ طرح سفال فرانسوی تا حد زیادی شبیه به طرح جنوا است. بیشترین تفاوت میان این دو، به تعداد خطوط طولی سطح ورق مربوط می‌شود. در این مدل، سه خط طولی در سطح ورق به چشم می‌خورد و همانند مدل قبل، بسته به سفارش مشتری، از ضخامت 0.3 تا 0.7 میلی‌متر و عرض 1000 و 1250 میلی‌متر انجام می‌شود.

عرشه فولادی

عرشه فولادی

به طور کلی، عرشه فولادی به سازه‌های فلزی گفته می‌شود که متشکل از ورق‌های فولادی موج‌دار، گل میخ، آرماتور و بتن هستند. ساختار این نوع ورق به نحوی است که اغلب در کف یا سقف ساختمان به کار می‌روند و در دو نوع به شرح زیر تولید می‌شوند:

ورق عرشه گام 65

ورق عرشه گام 65 از انواع ورق فولادی است که به سبک‌سازی ساختمان کمک موثری می‌نماید و برای فضاهایی مانند راه‌پله‌ها بسیار مناسب است.

ورق عرشه گام 75

عرشه فولادی

ورق عرشه گام 75 نسبت به مدل قبلی از مقاومت بیش‌تری برخوردار است و معمولاً برای سقف‌های اصلی به‌کار می‌رود؛ زیرا این سقف‌ها اصولاً بار بیشتری را تحمل می‌کنند.

طرح سینوسی

فرمینگ ورق گالوانیزه سینوسی گروه فولادیار کوروش، در دو نوع فرمینگ کرکره سینوسی طرح A و فرمینگ کرکره سینوسی طرح B تولید می‌شود. از این نوع فرمینگ‌های ورق گالوانیزه، در مناطق پر بارش و مرطوب به‌منظور جمع‌آوری آب برف و باران استفاده می‌شود.

طرح سینوسی از قدیمی‌ترین انواع ورق فرمینگ گالوانیزه و در مقایسه با طرح‌های دیگر، ارزان‌تر است. از این ورق در ساخت کرکره مغازه‌ها و سقف‌های شیروانی استفاده می‌شود.

طرح کرکره     

فرمینگ کرکره ریز

فرمینگ کرکره ریز نوع دیگری از فرمینگ این ورق کاربردی است که از لحاظ ظاهری تا حد بسیار زیادی شبیه به طرح سینوسی است و همان طور که از نام آن نیز پیداست، اغلب در ساخت کرکره مغازه‌ها و سقف‌های شیروانی استفاده می‌شود.

طرح ذوزنقه

فرمینگ ذوزنقه

این نوع فرمینگ در حصارکشی دور زمین و ساختمان کاربرد وسیعی دارد و هم‌چنین در ساندویچ پانل ساختمان استفاده می‌شود. فرمینگ ذوزنقه از دوام بالایی برخوردار است و به‌عنوان تیرچه سفال برای ساخت سقف ساختمان هم می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد.

تفاوت انواع فرمینگ ورق گالوانیزه

در بین فرمینگ‌های مختلف ورق گالوانیزه شامل ذوزنقه‌ای، پالرمو، کرکره سینوسی و ورق شادولاین، در حقیقت ورق ذوزنقه‌ای و کرکره سینوسی بسیار به هم شباهت دارند. این ورق‌ها فقط در ظاهر موج‌های ایجاد شده روی ورق، مقاومت فیزیکی و ابعاد کادردهی با یکدیگر متفاوت هستند.

کاربرد فرمینگ ورق گالوانیزه

کاربرد فرمینگ ورق گالوانیزه

انواع ورق گالوانیزه و فرمینگ‌های مختلف آن از مقاومت بالایی در برابر زنگ‌زدگی برخوردارند. از این رو اشکال مختلف فرمینگ ورق گالوانیزه در صنایع زیر کاربرد وسیعی دارند:

  • صنعت لوازم خانگی: از این ورق‌ها در ساخت ماشین لباس‌شویی، ماشین ظرف‌شویی و وسایل سرمایشی و گرمایشی استفاده می‌شود.
  • صنعت الکترونیک: فرمینگ‌های مختلف ورق گالوانیزه در ساخت قطعات رایانه، مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • صنعت برق: برای ساخت سینی کابل و محصولات دیگر، ورق‌های گالوانیزه به کار برده می‌شود.
  • صنعت خودرو‌سازی: برای ساخت بدنه و برخی قسمت‌های دیگر خودرو، این ورق‌ها کاربرد دارد.
  • صنعت ساختمان‌سازی: از انواع فرمینگ این ورق‌ها در ساخت سقف شیروانی سوله‌ها‌ی ورزشی و صنعتی و … استفاده می‌شود.

مزایای استفاده از فرمینگ ورق گالوانیزه

مزایای استفاده از فرمینگ ورق گالوانیزه

استفاده از فرمینگ ورق‌ گالوانیزه با مزایای زیر همراه است:

  • این ورق‌ها در مقابل رطوبت از دوام بالایی برخوردارند. از این‌رو به راحتی می‌توان از آن‌ها در مناطق مرطوب و پرباران استفاده نمود.
  • تولید این ورق‌های گالوانیزه با هزینه کم‌تری نسبت به مصالح دیگر همراه است.
  • با نصب ورق رنگی، زیبایی محیط دو چندان می‌شود.
  • این نوع ورق برای جوش‌کاری و برش‌کاری مناسبند.
  • در مقایسه با ورق‌های فلزی دیگر، دارای کیفیت بالایی هستند.
  • به‌دلیل گالوانیزه بودن، کم‌تر دچار آسیب می‌شوند.

روش انجام فرایند فرمینگ

روش انجام فرایند فرمینگ

پیش از هر چیز باید ورق گالوانیزه رنگ‌آمیزی شود و پس از خشک شدن کامل، به فرایند فرمینگ وارد شود. روش‌های مختلفی برای این کار وجود دارد که در ادامه به بررسی آن‌ها پرداخته‌ایم؛ اما به طور کلی ورق باید وارد دستگاه فرم‌دهی شود و با عبور در امتداد غلتک‌های فولادی، به شکل فرمینگ های مختلف درآید. پس از شکل‌دهی کامل، بنا به درخواست مشتریان در طول‌های مختلف روی دستگاه و توسط قیچی برش داده
می‌شود.

روش‌های مختلف فرمینگ ورق گالوانیزه

روش‌های مختلف فرمینگ ورق گالوانیزه

برای انجام فرمینگ ورق گالوانیزه دو روش وجود دارد:

فرمینگ سرد

در این روش بیشتر از ورق‌های با ضخامت کم و درجه حرارت پایین و از محصولات حاصل از فرمینگ سرد در صنایع خودروسازی استفاده می‌شود. اگر مراحل فرمینگ سرد با بی‌دقتی انجام شود، خسارات زیادی به این صنایع وارد می‌آید.

فرمینگ گرم

این دسته از محصولات، کاربرد کمی در صنایع دارند. برای فرمینگ گرم از درجه حرارت بالا و ورق‌های ضخیم استفاده می‌شود. در اثر حرارت بالا، خمش، آسان‌تر انجام می‌شود. اگر درجه حرارت به صورت اشتباه تنظیم شود، محصول به‌کلی از بین می‌رود و به همین علت باید تنظیم درجه حرارت با دقت صورت گیرد.

ورق گرم و محصولات فرمینگ آن به‌دلیل ضخامت لایه فولاد گالوانیزه، دارای قیمت بالایی هستند. یکی از انواع فرمینگ‌های حرارتی، واکیوم فرمینگ است. در این روش، ابتدا ورق با حرارت مستقیم یا القا، گرم می‌شود. در اثر حرارت هیتر، شیت (ورق حرارت داده شده) به‌صورت خمیر در می‌آید که با نزدیک شدن قالب به آن و تخلیه هوای بین ورق و دستگاه فرمینگ، قالب‌گیری انجام می‌شود.

انواع دستگاه وکیوم فرمینگ ورق گالوانیزه

دستگاه وکیوم فرمینگ ورق گالوانیزه

برای فرمینگ ورق گالوانیزه یا ورق‌های پلاستیکی از انواع روش‌های وکیوم زیر استفاده می‌شود:

  • روش فرمینگ با شکل دهی خلاء: در این روش ورق ابتدا حرارت داده شده و سپس توسط اعمال فشار منفی به سمت سطح قالب کشیده می‌شود. در واقع فشار منفی توسط یک پمپ خلا ایجاد می‌شود که هوا را از طریق سوراخ‌هایی می‌کشد.
  • روش شکل‌دهی با فشار هوا: در این روش از فشار مثبت هوا برای اعمال نیرو و شکل‌دهی ورق گالوانیزه گرم شده در قالب‌گیری، استفاده می‌شود.
  • روش شکل‌دهی مکانیکی

هیدروفرمینگ ورق‌ها

در این نوع فرم‌دهی ورق گالوانیزه، از یک قالب سیال هیدرولیکی پر فشار جهت فشرده‌سازی استفاده می‌شود. در حقیقت فرم‌دهی با استفاده از یک پرس هیدرولیک قالب هیدروفرمینگ و سیستم تقویت‌کننده فشار انجام می‌گیرد.

از این روش فرمینگ برای فلزات نرم مانند آلومینیوم و فولاد با درصد کم کربن و برنج استفاده می‌شود. از طرفی این روش در خودروسازی نیز به طور گسترده کاربرد دارد. نام دیگر این روش فرمینگ، شکل‌دهی محدبی یا انفجاری است.

رول فرمینگ ورق گالوانیزه

رول فرمینگ ورق گالوانیزه

رول فرمینگ به‌معنای شکل‌دهی به نوارهای فولادی است؛ به نحوی که با خطوط خمش موازی باشد. این‌کار توسط چندین نورد کانتور شده انجام می‌گیرد. رول فرمینگ ورق گالوانیزه به این شکل صورت می‌پذیرد که ابتدا ورق‌های فلزی را روی شافت‌های دستگاه رول فرمینگ قرار می‌دهند. توجه داشته باشید که شافت‌ها باید توسط یاتاقان مهار شده باشند. سپس، با توجه به نوع قالب و روش درنظر گرفته شده، ورق‌ها به‌فرم دلخواه درمی‌آیند. شرایط عمل رول فرمینگ به‌صورت زیر است:

  • در عمل رول فرمینگ، ضخامت ورق فولادی تغییر نمی‌کند. محصول همان ضخامت ورق اولیه را داراست، اما در قسمت‌های منحنی کمی ضخامت بیشتر است.
  • محصولات دارای انحنا هستند.
  • رول فرمینگ با زاویه‌ خطوط خمش 90 درجه انجام می‌شود.
  • دمای محیط، روی روند انجام کار تاثیر ندارد.

قیمت و خرید انواع فرمینگ ورق گالوانیزه

قیمت و خرید انواع فرمینگ ورق گالوانیزه

هر یک از انواع فرمینگ ورق‌گالوانیزه، برای رفع نیاز به‌خصوصی طراحی شده است. برای خرید انواع این محصول  نمی‌توانید به هر مجموعه‌ای اعتماد کنید، زیرا این ورق‌های فرمینگ شده ممکن است پس از طی فرایند گالوانیزه کردن در انبار‌ها، به شوره ورق گالوانیزه دچار شوند. با خرید چنین ورقی از ناحیه‌ای که شوره ایجاد شده است، ورق سوراخ خواهد شد.

توصیه می‌شود قبل از خرید، از سایت گروه فولادیار کوروش دیدن نمایید و از کارشناسان این مجموعه مشورت بگیرید. با مراجعه به این برند صنعتی، شما می‌توانید از یک مجموعه کامل محصولات شامل ورق‌های فولادی رنگی، سرد و گالوانیزه دیدن نمایید. همچنین می‌توانید با‌کیفیت‌ترین محصولات را در تمامی روزهای سال سفارش دهید و با خیال راحت سفارش خود را در اسرع وقت تحویل بگیرید.

۲ دیدگاه دربارهٔ «فرمینگ ورق گالوانیزه چیست و چه کاربردی دارد؟»

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالای صفحه بردن